tel. 785 545 699     kontakt@potegazywienia.pl

ZDROWE CIASTKA Z BAKALIAMI- smaczne i proste (9)

Pełnowartościowe ciastka stanowią świetną alternatywę słodyczy, przy tym bardzo szybko można je przygotować. Są źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych. Idealne jako zdrowa, sycąca przekąska np. do jogurtu, dla osób ćwiczących, dbających o linię, bez dodatku miodu także dla osób z cukrzycą

Z czystym sumieniem możesz wprowadzić je do swojego jadłospisu

Robiąc ciastka kolejny raz zmieniaj składniki, urozmaicaj, dodaj swoje ulubione owoce suszone. Zwróć uwagę żeby nie były to owoce kandyzowane, ponieważ zawierają duże ilości cukru.

Składniki:

- 3 łyżki płatków owsianych,

- 3 łyżki posiekanych fistaszków ( lub orzechów nerkowca, włoskich)

- 3 łyżki wiórków kokosowych,

- 3 łyżki ziaren słonecznika i/lub dyni,

- 3 łyżki sezamu

- opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych

- 2 łyżki rodzynek (lub żurawiny)

- 2 łyżki moreli suszonych (lub większa ilość rodzynek)

- 3 łyżki miodu opcjonalnie (możesz zastąpić ksylitolem, stevią) – polecam bez dosładzania, słodkość nadają także owoce suszone

- 10 łyżek wody

- 1 jajko

- 2 łyżeczki ziaren lnu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki po kolei dodawać do miski, na koniec dodać miód, wodę i jajko. Razem dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier, masę na ciastka nakładać łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie można obrócić ciastka i piec jeszcze ok 5 minut.

Możesz też zblendować wszystkie składniki, będą odpowiednie także dla mniejszych dzieciaków.

 

 

Smacznego!