tel. 785 545 699     kontakt@potegazywienia.pl

CUKRZYCA TYPU I I II, INSULINOOPORNOŚĆ

Właściwe odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na wyniki leczenia cukrzycy, stanu przed cukrzycowego, insulinooporności

Żywienie w cukrzycy to poprostu naprawdę prawidłowy sposób odżywiania również osób zdrowych. Czasami wymaga bardziej restrykcyjnego przestrzegania zasad, szczególnie w odniesieniu do osób stosujących insulinę ( głównie osoby z cukrzyca typu I). Zalecenia w cukrzycy może stosować rodzina a nawet powinna jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych.

Prawidłowy sposób odżywiania, podobnie jak dla zdrowych osób powinien uwzględniać wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach: węglowodany złożone- bogate w błonnik, ograniczenie cukrów prostych, dużą ilość błonnika, białko, odpowiednie tłuszcze, witaminy i minerały. W diecie powinny pojawić się w dużej ilości warzywa, głównie na surowo.

Jednym z celów diety jest unikanie nadmiernych wahań cukru we krwi. Ustabilizowanie cukru daje lepsze samopoczucie, zapobiega hipoglikemii oraz hiperglikemii i zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań.

W swojej praktyce obserwuje, że wprowadzenie i przestrzeganie odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej na początkowym etapie choroby lub w momencie rozpoznania stanu przedcukrzycowego, insulinooporności pozwala na wyleczenie lub uniknięcie rozwoju cukrzycy oraz chorób współistniejących!!!

Powinieneś ustalić z dietetykiem oraz lekarzem liczbę, porę posiłków, zależy to między innymi od sposobu leczenia oraz odpowiednią dla Ciebie liczbę kalorii. Przed wizytą prowadź dzienniczek żywieniowy, zapisuj przez co najmniej trzy dni co jesz, w jakich ilościach. Dzienniczek żywieniowy oraz wzór jak wypełniać dostępny jest w zakładce „ do pobrania”.

 W przypadku osób z cukrzycą typu I oraz typu II stosujących insulinę dieta powinna opierać się na dokładnie wyliczonych wymiennikach węglowodanowych WW.  Wprowadzane są z powodu konieczności dokładnego wyliczania węglowodanów w codziennej diecie.