tel. 785 545 699     kontakt@potegazywienia.pl

TEST NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ

DIETETYKA ONLINE

Istnieje coraz więcej badań dowodzących na zależność między spożywanymi pokarmami a samopoczuciem i zdrowiem. Długotrwałe choroby, dolegliwości o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej m. in żołądkowo- jelitowe, neurologiczne, skórne i wiele innych….

Na czym polega badanie?:

Badanie Food Detective (wykonywane metodą ELISA) jest metodą wykrywania przeciwciał w klasie G (podklasy 1-4) w kierunku 59 antygenów pokarmowych, które mogą być zaangażowane w powstawanie różnych objawów.

Do badania jest potrzebna niewielka ilość krwi, pobrana zostaje z opuszka palca.

Test jest bezbolesny, bezpieczny, prosty w wykonaniu i dokładny.

Badanie może być wykonywane także u dzieci, natomiast u dzieci poniżej 1-go roku życia, test należy wykonać u mamy ( ze względu na obecność u dziecka przeciwciał mamy).

Po wykonanym teście, omówię wyniki i przekażę najważniejsze zalecenia żywieniowe w oparciu o wyniki testu oraz (wg Państwa wyboru) ułożę indywidualny plan żywieniowy- dietę eliminacyjną- sprawdź na czym polega dieta eliminacyjna.

Dlaczego warto wykonać badanie?

Coraz liczniejsze badania wskazują na fakt iż niefizjologiczna reakcja pokarmowa czyli nadwrażliwość pokarmowa inicjuje przewlekły stan zapalny powodując liczne dolegliwości, choroby, zaburzenia m. in. neurologiczne, dermatologiczne, żołądkowo-jelitowe, mięśniowo- szkieletowe. Nadwrażliwość pokarmowa wiąże się z nieszczelnością, przepuszczalnością błony śluzowej jelit, która prowadzi do wzmożonej odpowiedzi układu odpornościowego i zachwiania tolerancji pokarmowej. Przeciwciała razem z fragmentami pokarmów mogą tworzyć kompleksy immunologiczne, które mają szkodliwy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i prowadzą do przewlekłego stanu zapalnego.

Objawy nietolerancji często bywają nieswoiste i z tego powodu nie są kojarzone bezpośrednio ze spożywanym pokarmem- pojawiają się po kilku godzinach lub nawet dniach.

Co to jest „alergia pokarmowa”, „nietolerancja pokarmowa”?

Oznaczają odbiegającą od normy reakcję na określone produkty żywnościowe, objawiająca się w różnorodny sposób. Reakcja ta może być związana z układem odpornościowym i produkcja przeciwciał lub może być wynikiem działania mechanizmów nie związanych z układem odpornościowym.

Reakcje związane z układem odpornościowym- reakcje immunologiczne podzielone sa na cztery typy: I, II, III, IV. Różnice w przynależności do poszczególnych typów zależą od tego, która część układu odpornościowego jest aktywowana oraz w jakim czasie występuje reakcja, objawy. Dwa najczęściej występujące typy alergii : to alergia typu I i alergia typu III.

Czym się różni alergia typu I od alergii typu III- nadwrażliwości pokarmowej?

  1. Alergia typu I zależna od przeciwciał IgE:

Charakteryzuję się produkcja przeciwciał IgE, uwalnianiem histaminy na skutek kontaktu z alergenem. Objawy są natychmiastowe, występują natychmiast lub w ciągu kilku minut po kontakcie z czynnikiem alergizującym. Może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla życia.

  1. Alergia typu III- nadwrażliwość pokarmowa, „nietolrancja pokarmowa” zależna od przeciwciał IgG:

Charakteryzuje się produkcją przeciwciał IgG oraz tworzeniem się stopniowym kompleksów antygen-przeciwciało, które odkładają się w tkankach prowadząc do przewlekłego stanu zapalnego, chorób przewlekłych. Objawy pojawiają się po kilku godzinach, dniach, są nieswoiste, trudne do zaobserwowania.

Wskazania do wykonania badania:

Badania wykazują możliwy udział alergii IgG zależnej w patomechanizmie takich chorób jak:

  • nieswoiste zapalenie jelit,
  • zespół jelita nadwrażliwego,
  • zespół migrenowy,
  • cukrzyca,
  • otyłość,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżyca,
  • łuszczyca,
  • depresja

Objawy nadwrażliwości pokarmowej typu III, są także wskazaniem do wykonania badania:

  • układ pokarmowy: wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunki, kolki, uczucie przepełnienia, skurcze, trudności z utrzymaniem masy ciała, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego IBS;
  • układ oddechowy: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok, częste infekcje;
  • skóra: pokrzywka, trądzik, łuszczyca, wypryski, świąd skóry, atopowe zapalenie skóry;
  • układ nerwowy: migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, bezsenność, lęk, depresja, zmęczenie, nadmierne pobudzenie, zespół nadpobudliwości psychoruchowej ADHD, zmiany nastroju i zachowania,
  • układ mięśniowo- szkieletowy: zapalenie i bóle stawów, bóle i osłabienie mięśni,
  • Inne: opuchnięcia no powiek, zatrzymanie wody, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, zaburzenia ciśnienia krwi.